Popüler Yayınlar

3 Şubat 2011 Perşembe

Mobbing ile mücadele

Mobbing ile mücadele
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği ''Mobbing'' (iş yerinde psikolojik şiddet) Alt Komisyonu, mobbing ile mücadele konusunda sivil toplum kuruluşları, yargı mensupları ve mobbing mağdurlarını dinledi.
takvim.com.tr / 27.01.2011 16:27 SİYASETA+ A-GönderYazdırPaylaş:
Sabah netgooglefacebookdiggtwitteryahoomixxstumbleupondeliciousmyspacefriendfeedgoogle buzzlinkedinxing
Diğer HaberlerAile sigortası getireceğiz
Polise askerlik müjdesi
Pamuk: Avrupa kardeşlikten uzak
CHP’de Şimşek’e ince operasyon
Kışla 'ast-üst'
önceki habersonraki haberMobbing İle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün, iş yerinde psikolojik şiddete karşı kısa ve uzun vadeli öneriler hazırladıklarını, bunların başında mobbing ile ilgili eğitimin geldiğini söyledi. Mobbing ile ilgili eğitimin ilköğretim okullarından başlaması gerektiğini anlatan Gün, ayrıca her çalışan için, işe girmeden önce mobbing konusunda eğitim şartı getirilmesinin yararlı olacağını söyledi. Gün, mobbing konusunun iş yerlerinin hizmet içi eğitim faaliyetlerine de konulabileceğini dile getirdi.

Mobbing ile mücadelede yaptırımların da önemli olduğunu ifade eden Gün, iş yerinde psikolojik şiddet uygulayanlara karşı cezalarla ilgili yasal düzenlemeler yapılabileceğini kaydetti. Gün, çalışanına psikolojik şiddet uyguladığı kanıtlanan bir işverene, ''devletin teşviklerinden belli süre yararlanamama'' gibi bir cezanın uygulanabileceğini belirtti.

Özellikle kamu kurumlarında disiplin suçları ile ilgili yapılacak soruşturmalarda, soruşturmayı yapacak kurulun, kurum dışından, bağımsız olması gerektiğini anlatan Gün, aksi halde bu tür soruşturmalarda sağlıklı sonuç alınamayacağını söyledi.

Gün, ayrıca iş yerinde psikolojik şiddetin, iş kazaları ve meslek hastalıkları kapsamına alınması, sözkonusu şiddet nedeniyle tedavi görenlerin sağlık hizmetlerindeki katkı payında muaf tutulması gerektiğini kaydetti.

Mobbingin temel nedenlerinde birinin ''zorbalar'' olduğunu dile getiren Gün, ''zorbaların tedaviye ihtiyacı olduğunu, bunların tedavi edilmesi halinde mobbingin de ortadan kalkacağını'' söyledi.

TÜRKÇE KARŞILIĞI ''BEZDİRİ''
Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, mobbingin Türkçe karşılığı ile ilgili TDK'ya başvurduklarını, TDK'nın da mobbingin karşılığını ''bezdiri'' olarak bildirdiğini söyledi.
Seymenoğlu, TDK'ya göre mobbingin Türkçe anlamanın, ''İş yerlerinde, okullarda ve benzeri topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp çalışmalarını düzenli olarak engelleyip huzursuz olmasına yol açmak, yıldırmak, dışlamak ve gözden düşürmek'' olduğunu belirti. Toplantıya Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit de katıldı. Komisyon toplantısının basın kapalı olarak yapılan bölümünde ''mobbing mağdurları'' ile yargı mensupları da dinlendi.

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU
Öte yandan, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde ''Üniversitelerde Psikolojik baskı (Mobbing) iddialarını incelemek'' üzere kurulan alt komisyon, Komisyon Başkanı Zafer Üskül başkanlığında bugün ilk toplantısı yaptı.

Toplantıda, Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün ve Mobbing Türkiye Haber Grubu Yöneticisi Gönül Dangaç üyelere bilgi verdi. Gün ve Dangaç, mobbingin tanımı, nasıl ve ne amaçla uygulandığı, mobbinge maruz kalan kişilerin ne şekilde davranması gerektiği, mobbingin uygulanmasını engellemek adına ne tür tedbirler alınabileceği, mevzuattaki eksiklikler ile kendilerine yapılan mobbing başvuruları hakkında komisyonunu bilgilendirdi.

Alt komisyon, seçeceği örnek olayları yerinde incelemek suretiyle çalışmalarına gelecek günlerde de devam edecek. Çalışmalar sonunda hazırlanacak rapor, kamuoyuna açıklanacak ve ilgili kurumlarla paylaşılacak.


Takvim gazatesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder